Sikerrel zárultak az EVP-Esték első előadásai

Sikerrel zárultak az EVP-Esték első előadásai

Március 17-én rendezték meg az EVP-esték rendezvénysorozat első két előadását Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az eseményen délelőtt 10.00 és délután 17.00 órakor az egészséges táplálkozás alapjairól hallhattak előadásokat az érdeklődők Fekete Krisztinától, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusától. Az előadásokat azért rendezték meg egy nap két alkalommal, hogy minél többen megfelelő időpontot találjanak a részvételre.

Fekete Krisztina előadásában azt hangsúlyozta, hogy fogyasztói társadalmunkban – melyben egyre többen, egyre több, az egészséges táplálkozás irányelveinek sokszor teljesen ellentmondó árut próbálnak nekünk eladni – nagyon nehéz rávennünk magunkat, hogy a túlkínálat és az erőteljes marketing ellenére az egészségtudatosságot helyezzük előtérbe. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy rajtunk múlik, tudatos döntéseket hozunk-e bevásárláskor, mit vásárolunk meg, és később mit fogyasztunk el.

A szakember szerint rendkívül fontos, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe, így tehát az úgynevezett divatdiéták szerinte nem feltétlenül egészségesek – sokkal fontosabb, hogy megtartsuk az életmódunknak és fizikai aktivitásunknak megfelelő energiaegyensúlyt.

Szénhidrátra, zsírra és fehérjére egyaránt szüksége van a szervezetünknek, de legalább ilyen fontos a megfelelő folyadék- és rostbevitel is, a napi rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Mindemellett azt is hangsúlyozta a szakember, hogy az egészséges alapanyagok mellett az egészséges táplálkozást támogató konyhatechnikákat is alkalmazzunk, hiszen ez legalább annyira fontos, mint a tudatos bevásárlás és az étkezések tudatos tervezése.

Az előadások alkalmával Fekete Krisztina számos példával támasztotta alá, hogy a megszokott, számunkra kedves, ám az egészséges táplálkozást nem támogató ételeinkről nem feltétlenül kell lemondanunk – kis odafigyeléssel, az alapanyagok gondos kiválasztásával, apró módosításokkal egészségesen is elkészíthetjük ételeinket.