Tippek az egészséges táplálkozásra

 1. A helyes táplálkozás nem jelenti egyes ételek tilalmát
  A helyes táplálkozás mindenekelőtt teljesen egyéni! Táplálékunk legyen életformánkhoz illő, elegendő, változatos – és legyen finom úgy, hogy szem előtt tartjuk az élelmiszerek energia-, zsír-, fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalmát. Ha nincs konkrét betegségünk, akkor gyakorlatilag mindent ehetünk, módjával. A szervezetünk abból él, amit bejuttatunk neki, így nem csak jól hangzik, de igaz is a mondás: “az vagy, amit megszel”.
 2. Étkezzünk naponta ötször!
  Ha naponta öt-hat részre bontjuk a bevitt táplálék mennyiségét, sokkal kevésbé terheljük meg a gyomrunkat, mint azok, akik a reggelit kihagyják, bekapnak valamit délben, és aztán este nyolckor kifosztják a hűtőt.
  Lehet, hogy napközben nincs időnk enni, de ha bekészítünk a táskánkba egy almát vagy egy szendvicset, azt akár a számítógép előtt ülve, vagy a buszon zötyögve is elrágcsálhatjuk – egyszerűen korábban kell felkelni emiatt öt perccel. A legjobb az lenne, ha vacsora helyett, ebédre ennénk két-három fogást, mert ebben a napszakban jóval többet mozgunk – elősegítve az emésztést -, mint a késő esti étkezés után. Fontos, hogy lefekvés előtt két órával együnk utoljára, hogy szervezetünk ne az emésztésre, hanem az alvásra tudjon koncentrálni, amikor arra kerülne a sor.
 3. Étkezzünk változatosan!
  Tény, hogy kevesek életvitele engedi meg a napi konyhai pepecselést, az új receptekkel való kísérletezést. Viszont a legtöbben hetente legalább kétszer-háromszor nem otthon esznek, így egy menza, pékség, vagy étterem kínálatból választhatnak. Rendeljünk ilyen alkalmakkor valami újat, nem megszokottat – ha például otthon ritkán készítünk halat, próbáljuk ki, hogyan készítik a közétkeztetésben.
 4. Az édesség tiltólistán van?
  Nincs, de éppen elegendő, ha hetente csak egyszer-kétszer eszünk édességet. A csokoládék közül az étcsokit javasolt választani, de ezt is csak kis mennyiségben fogyasszuk! A sütemények közül inkább a túrós-gyümölcsös sütiket részesítsük előnyben a krémes-habos csodákkal szemben, mert ezekben jóval több a vitamin, a szervezet számára hasznos anyag.
 5. Igyunk naponta fél liter tejet!
  A tej kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz. Tetemes az ásványianyag- és nyomelemtartalma, s elsősorban zsírban oldódó vitaminok találhatók benne. A tej és tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, napi fél liter tej fedezi a kalciumszükséglet 60-70%-át, 5 dkg sajt pedig az egyötödét. A tej és tejtermékek fogyasztása, kedvező élettani hatásaik miatt, a lakosság nagy részének kifejezetten ajánlott. Válasszuk a sovány, alacsony zsírtartalmú tejet és tejtermékeket, pl. sajtot, kefirt, túrót! Bizonyos tényezők figyelembevételével – elsősorban a savanyított tejkészítmények, pl. a kefir fogyaszthatósága révén – ez az ajánlás kiterjeszthető a tejcukor-érzékenységben szenvedők egy részére is. Egyéves kor után mind a gyermekek, mind a felnőttek és az idősek egészségmegőrző, betegségmegelőző étrendjében fontos szerepe lehet a megfelelő minőségű tejnek és tejtermékeknek.
 6. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás
  A víz testünk egyik alapvető alkotórésze, testsúlyunk mintegy 60%-át adja. A szükséges vízfogyasztás számos tényezőtől függ, mint pl. az életkor, fizikai aktivitás, éghajlat, szoptatás, egyes betegségek. Bár nincs egységes formula mindenki számára, átlagosan napi 2 liter folyadék – elsősorban ivóvíz – fogyasztása javasolt, hogy ne száradjunk ki.
  Az asztalunkon, a kocsinkban mindig legyen egy liter víz, így nem feledkezhetünk meg róla!
  Ha egy kiadós testmozgás során megizzadunk, pótoljuk az elvesztett folyadékot és sót!
 7. Hozzáadott cukrot tartalmazó italokat és úgynevezett transz-zsírsavakat tartalmazó ételeket csak minimális mennyiségben fogyasszunk!
  Fogyasszunk ivóvizet, ásványvizet cukrozott üdítők helyett! Csipszet, sós rudacskát és hasonló ételeket ne vagy csak nagyon ritkán együnk!
 8. Naponta többször együnk gyümölcsöt, zöldséget!
  Naponta legalább háromszor együnk gyümölcsöt! Zöldségből minden étkezéshez ehetünk egy adagot – nyersen vagy grillezve, párolva ajánlott, vagy főzeléknek elkészítve. Legyen mindig kéznél vagy a kamrában, hűtőszekrényben gyümölcs, zöldségféle! Mindig friss, ép gyümölcsöt, zöldséget és főzelékféléket fogyasszunk!
 9. Együnk teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, naponta többször!
  Próbáljunk meg a közértben egyszerűen egy polccal arrébb nyúlni, és ne a fehéret, hanem a korpás vagy a rozskenyeret, zsemlét, kiflit tegyük a kosarunkba! Ezáltal több vitamint, ásványi anyagot és rostot adunk a testünknek.
 10. Ne sózzuk túl az ételeinket!
  A hazai sófogyasztás átlagosan 7-10 gramm, de egyes területeken eléri a 15 grammot is – ez pedig közel a négyszerese az OÉTI által ajánlott napi 2 grammnak. A zöldségeket együk só nélkül – lehet, hogy elsőre furcsa lesz, de hamar megszokjuk, hogy az igazi ízeket érezzük, nem a sóét. Ne sózzunk reflexszerűen, előbb kóstoljunk, és ha tényleg ízetlen az étel, csak akkor nyúljunk a sótartó után!
 11. Egészséges konyhatechnikai eljárásokat válasszunk!
  Sütéshez, főzéshez használjunk minél kevesebb zsírt, de a bő olajban sült ételekből (például rántott hús, sajt, sült burgonya) se fogyasszunk hetente egynél többször. Részesítsük előnyben a párolást, grillezést a zsiradék használata helyett. Ha teflonsütőt használunk, ne felejtsük el, hogy abba elegendő egy teáskanál olaj! Nagyon hasznos a római tál, a sütőzacskó vagy a sütőben való sütés – akár húsokról, akár zöldségről van szó. Vigyázzunk a rejtett zsírokkal is: a sertéshúsban, a felvágottakban, lágy sajtokban nagyon sok van, ezért válasszuk a fehér húsokat (baromfi, hal), a kemény, minél fehérebb (Anikó, óvári, mozzarella, Tenkes) sajtokat, az 1,5%-os tejet, és a light joghurtokat! Rántás helyett joghurttal habarjunk!
 12. Fogyasszunk rendszeresen, legalább hetente egyszer tengeri halat!
  A halban megtalálható omega-3 zsírsavak segítik a szív és érrendszer egészséges működését. A halat párolt vagy grillezett formában fogyasszuk, védő hatása így jobban érvényesül!
 13. Ha megkenjük a kenyeret, csak kevés zsiradékot (vajat, margarint) tegyünk rá!
 14. Legyen kiegyensúlyozott az energia-bevitel és -leadás az egészséges testtömeg elérése és megtartása érdekében!
  Csak annyit együnk, amennyit fel is tud használni szervezetünk, illetve amennyit elégetünk a testmozgással!
 15. A helyes táplálkozáshoz hozzátartozik a mozgás is
  Napi fél óra testmozgás javasolt a hét legtöbb napján. Részletes javaslatainkat a témáról szóló rész tartalmazza.

Források:

 1. Szívbarát Program. www.szivbarat.hu
 2. Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára. www.oeti.hu
 3. A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia Ajánlása a koszorúér-eredetű, agyi- és perifériás érbetegségek kockázatának becslésére, megelőzésére és kezelésére. 2007.
  www.kardiovaszkulariskonszenzus.hu
 4. Szív- és érrendszeri betegségek prevenciója a klinikai gyakorlatban. Európai Irányelvek. 2007. Forth Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice. Eur Heart J (2007) 28, 2375-2414. www.escardio.org
 5. Lee JH, et al: Omega-3 fatty acids for cardioprotection. Mayo Clin Proc. 2008 Mar; 83(3):324-32.
 6. Water: How much should you drink every day? www.MayoClinic.com
#security check Website Security Test