Szív- és érrendszeri betegségek

A magyar népesség egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint azt az ország gazdasági-társadalmi fejlettsége indokolná, amiért döntően a szív- és érrendszeri, valamint a rosszindulatú daganatos betegségek felelősek. A magyar lakosság szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozása az EU-ban az egyik legkedvezőtlenebb. A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a halálozásban, hanem a megbetegedési gyakoriságot tekintve is a vezető helyen állnak Magyarországon. A megelőzésükre és szűrésükre vonatkozó tevékenységek az EVP minden korosztály számára szervezett programjában kulcsszerepet kapnak.

Az EVP szív- és érrendszeri programjának első lépéseként 2008 végén és 2009 elején 230 önkormányzati dolgozó körében végeztünk szív- és érrendszeri szűrést és kockázatfelmérést; az eredményeket belgyógyász szakorvos értékelte. Az EVP szív- és érrendszeri programjának legfontosabb célja 2009-ben, hogy azt az Erzsébet kórház szakorvosaival, az Országos Alapellátási Intézettel (OALI), a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) és az ÁNTSZ-szel együttműködve kiterjesszük a háziorvosi praxisokra. E mellett munkahelyeknek és cégeknek is felajánljuk a csatlakozást. A vásárhelyi háziorvosoknak az OALI-val és SZTE-vel és az Erzsébet kórházzal közösen akkreditált szív- és érrendszeri prevenciós továbbképzést tervezünk 2009 második felében. A lakosság körében pedig 2009 őszén átfogó kockázatfelmérő programot indítunk.

A továbbfejlesztett program célja a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezőinek kiszűrése, az egyéni szív- és érrendszeri kockázat felmérése, majd ennek megfelelő gondozás. A program kiemelt figyelmet fordít:

  • a túlsúly, elhízás és cukorbetegség prevenciójára, kiszűrésére és kezelésére;
  • a magas vérnyomás korai felismerésére és kezelésére;
  • a dohányzás visszaszorítására;
  • valamint az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.
#security check Website Security Test