Mozgásformák Makó

Úszás

A sport, amely kortól, súlytól, képzettségi foktól függetlenül végezhető mozgásforma, a test összes izomzatát megmozgatja. Mozgásszervi elváltozások elkerülésére és a már kialakult problémák kezelésére is remekül használható, nem terheli meg a gerincet és az ízületeket. A légzőrendszerünket is fejleszthetjük vele, mivel légzésszabályozásra késztet. Fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén- ellátása.

Jóga

A jóga egy rendkívül hatékony, önismeretre épülő mozgás. A jóga ászanák, olyan pózok vagy testtartások, amelyek anatómiai és energetikai szempontból is tökéletesek. Jótékony hatással vannak a testre, a szellemre és a lélekre egyaránt.

WALKenergie

A WALKenergie egy saját erővel meghajtott “sétálógép”. Ez elsősorban egy kardió jellegű mozgásforma, de az ellenállás helyes beállításával, illetve az edző szakszerű instrukcióival igazán hatékony alakformáló edzés is. Különösen előnyös a gyaloglás azok számára, akik életükben soha, vagy évek óta nem végeztek rendszeres testedzést, viszont szakítani akarnak eddigi életmódjukkal és szeretnének ezen változtatni.

TRX

Egy edzéstípus, ami nincs nemhez, korhoz és edzettségi szinthez kötve.

Az edző személy kezét vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben a másik végtagjával a talajon támaszkodik. Ellenállásként a saját testsúlyát használja, az intenzitást a test talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja. Alkalmazható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz. Használatával erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot, és a core izmok stabilitását tudjuk fejleszteni.

Hot iron

A Hot Iron egy magával ragadó súlyzó-rudas csoportos edzésforma. Izgalmas, dinamikus, biztonságos, tudományos alapú, és extrém hatékony, ha a szép, sportos test elérése a cél.  Ez egy erő- állóképességi edzés, amit a senior korosztályon kívül mindenkinek ajánlunk, aki szeretne súlyzós edzéssel alakot formálni, erősíteni.

Kangoo jumping

A mozgásfajta alapja egy speciális cipő, amely első ránézésre leginkább egy görkorcsolyához hasonlít. A kerekek helyén erős, rugós pántok feszülnek ezeken rugózva közlekedhetsz. Mozgás közben erősödnek a lábaid és a felsőtested anélkül, hogy nagyobb terhelésnek tennéd ki az ízületeidet. A kangoo egy kifejezetten vidám, energizáló sport, így javítja az általános közérzetet.

Spinracing

A spinracing zenés, koreografált teremkerékpár edzés, ami kitűnően alkalmas az állóképesség illetve az erő-állóképesség fejlesztésére! Alapvető különbség a spinning illetve a spinracing edzések között, hogy míg a spinningnél a felsőtest mozgása szinte kizárt, addig a spinracingnél a felsőtest mobilizálását kihasználjuk, így karhajlítások, kitartások, statikus mozgáselemek egyaránt beilleszthetők a koreográfiában, melyek igen változatossá, hangulatossá tehetik az órát!

Zsírégető aerobik

Közepes intenzitású aerobikóra, melynek célja a test zsírszövetének csökkentése. Különféle gyakorlatok biztosítják a test különböző izomcsoportjainak fejlesztését, szálkásítását. Az órán belül nagy hangsúly kerül a has- és farizmok, valamint a combizmok erő-állóképességének fejlesztésére. Azok számára ajánlott, akik nem tudják követni a bonyolult koreográfiát, illetve nem bírják a kemény állóképességi munkát, de szeretnének formálódni, illetve megszabadulni az esetleges súlyfeleslegtől.

STEP AEROBIK

Step alakformáló edzés egyszerű, dinamikus, teljes testet megdolgoztató gyakorlatok. Erő-állóképességi edzés, melyben helyet kapnak a koncentrált, erősítő- valamint dinamikusabb elemek is, jelentős zsírégető hatással is járó mozgásforma. Az edzés során a saját testsúly mellet step padot, gumiszalagokat, kézi súlyzókat is használunk. Az órára szükséges felszerelés kényelmes sportcipő, törülköző és az edzés közbeni szükséges folyadék, mely minimum 500-750 ml, leginkább tiszta víz vagy izotóniás ital javasolt.

CORE TRAINING

A core training egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja.

Az óra sokkal több, mint egy szokásos gerinctorna, mivel nemcsak a hátizmok erősítésére irányul, hanem a has-, a váll-, a medence-, és a csípőizmokat is edzi. A csípőtől egészen a vállakig megdolgoztatja a tartóizmokat. Növeli a hajlékonyságot, nyújtja a rövidülésre hajlamos izmokat. Ráadásul a gyakorlatok nagy része instabil, így az egyensúlyt is fejleszti.

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek ajánljuk, terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia.

HIIT

A HIIT edzés a high intensity interval training, azaz a magas intenzitású szakaszos edzés rövidítése. A HIIT edzés során magas és alacsony intenzitású mozgásszakaszok váltakoznak egymással előre meghatározott ritmus vagy dinamika mentén, amely tartalmaz kardió elemeket, saját testsúlyos gyakorlatokat vagy akár súlyzós feladatokat is. Utóégető hatással is rendelkezik, hiszen egy kimerítő, teljes testet átmozgató gyakorlatsor után a szervezetnek több oxigénre van szüksége, hogy regenerálódjon. Ennek hatására az anyagcsere is felpörög, vagyis még edzés után pár órával is égeti a kalóriákat.

A HIIT edzés minden korosztály számára ajánlott mivel minden feladatnak van könnyű, közepes és nehéz változata.

SPINNING

A spinning (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra) az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is. A spinninggel, akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt.

Az órára szükséges felszerelés, ha lehetséges akkor keményebb talpú sportcipő, törülköző és az edzés közbeni szükséges folyadék, mely minimum 7 dl, leginkább tiszta víz  vagy izotóniás ital javasolt.  

PILATES

A pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető. A pilates ajánlott alakformálásra, ülő és mozgásszegény életmódban, szülés után kismamáknak, sérülés, betegség után, sportoláshoz, minden életkorban.

POWER BODY

Kiváló zsírégető, izomépítő, összetett edzésforma.  Az izomerősítő órák csúcsa ez az összetett edzésforma, ahol is az egyes izomcsoportok megdolgoztatásán van a hangsúly.

Az óra során súlyzórúd, kis kézi súlyzók valamint saját testsúlyos gyakorlatok használata biztosítja az órák és a terhelések változatosságát. Az óra alakformálásra, izomtónus fokozására alkalmas, ugrálásmentes, de nagyon  intenzív edzésekre számíthatsz, gerinc- és ízületbarát felépítésben. Minden korosztály számára ajánlott, kezdőknek is.

SENIOR KÖREDZÉS

A Senior Köredzés az egy kis családias csoportos edzés egy külön teremben, amelynek menete kimondottan a senior korosztály igényei szerint van kialakítva.

Az edzés során dolgozunk a korosztálynak megfelelően kialakított gépekkel is, amelyek összességében a test minden részét megdolgoztatják és nem terhelik túl az ízületeket, segítenek a csontritkulás- és az izmok leépülésének megelőzésében. A gépek nem súlyokkal működnek, hanem levegőnyomással, így az intenzitást mindenki magának tudja szabályozni.

A gépeken kívül más eszközöket is használunk, amelyek elsősorban szintén az idősebb korosztály számára hasznosak.


CAPOEIRA AEROBIK

A Capoeira nagyon sok izomcsoportot megmozgat és formál.  A derék, a csípő és a has területén tobzódó párnácskáknak bizonyosan búcsút inthetünk, ha ezt a sportot választjuk, a legtöbb gyakorlat ugyanis ezeket a részeket teszi izmosabbá. A hátfájósoknak jó hír, hogy a Capoeira ezt a területet rendesen megmozgatja, átmasszírozza, így a tevékenység tartós folytatása garantáltan megszűnteti a hátfájást. Olyan izomzat alakul ki ugyanis a háton, mely teljes mértékben képes megszabadítani a gerincet a terheléstől, ez pedig megszűnteti a fájdalmat. Ezenkívül a comb- és farizom is feszessé, rugalmassá válik a táncos és küzdősport elemeit vegyítő aerobiktól.

Apátfalva, FÖLDEÁK, MAROSLELE

Átmozgató torna

Egy torna, mely során erősítjük a gerincünket stabilizáló izomzatot, valamint nyújtjuk és lazítjuk a feszes izmokat. Ezt a mozgásformát kimondottan a középkorú és az idősebb korosztály számára ajánljuk.