WHO Egészségváros

Magyarország 1986 óta vesz részt a WHO Egészséges Városok projektjében, melynek célja, hogy a városok döntéshozóinak napirendjén az egyik legfontosabb helyen szerepeljen az egészség, és elősegítse olyan átfogó helyi stratégiák kidolgozását az egészség és a fenntartható fejlődés biztosítására, melyek megfelelnek a WHO Egészséget Mindenkinek (Health for All) és az Agenda 21 programoknak.

A WHO Egészséget Mindenkinek programján belül a Health 21 az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiója Egészséget Mindenkinek keretprogramja. A Health 21 huszonegy célt fogalmaz meg a XXI. Századra. Kiemeli a tudományos, gazdasági, szociális és politikai fenntarthatóság biztosítását.

Az Agenda 21 programot az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiro-ban megtartott Környezet és Fejlődés című konferenciája alkotta meg, célja a fenntartható fejlődést segítő olyan akcióterv kidolgozása, mely gazdaságilag hatékony, társadalmi szempontból igazságos, és a környezet tekintetében egészséges. Az Agenda 21 az ember egészségét a fenntartható fejlődés alapvető feltételének tekinti.

Hódmezővásárhely Csongrád megyében elsőként csatlakozott a WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez 2009 márciusában. A szövetségnek eddig 22 tagja volt: az újonnan csatlakozott Hódmezővásárhely egyrészről közép- és hosszú távú egészségpolitikai stratégiájának kidolgozásában épít a WHO Egészséges Városok irányelveire és hasznosíthatja a projektben résztvevő városok tapasztalatait, ami segíti az EVP továbbfejlesztését; másrészről pedig megoszthatja az EVP-ben szerzett eddigi tapasztalatait más városokkal.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 2009-ben indítja el “Hozd a Formád Magyarország!” című programját, melynek célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem, a diákság aktivitására, valamint az iskolák és a családok közötti együttműködésre alapozva. A “Hozd a formád Magyarország” programra két hódmezővásárhelyi iskola, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola is sikerrel pályázott. Az egyik kiemelt szív- és érrendszeri kockázati tényező, a túlsúly illetve elhízás elleni programjaikkal a sikeresen pályázó iskolák segítik az EVP gyermekeket támogató programjának és ezen belül a szív- és érrendszeri prevenciós programnak a megvalósítását.

#security check Website Security Test