Lelki egészség

Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy számos, népegészségi szempontból kiemelten fontos testi betegségnek alapja, ill. fontos kockázati tényezője mentális természetű. Különösen érvényes ez hazánkban, ahol az elkerülhető halálozásban a lelki tényezők szerepe vitathatatlan (stressz, önsorsrontó megküzdési stratégiák, alkohol, öngyilkosság, magas vérnyomás, kardiológiai betegségek).

Az Egészséges Vásárhely Program célkitűzése, hogy a teljes ember egészégének megőrzését, életminőségének javítását segítse, testi és lelki értelemben egyaránt. Az EVP Mentális Egészség Programja a lelki egészség programja Hódmezővásárhelyen, mely egyúttal segíti a szív- és érrendszeri és onkológiai programokat.

A program kidolgozására során támaszkodunk a Lelki Egészség Országos Programjára és más szakmai programokra, együttműködünk a mentális egészségmegőrzésben és gyógyításban jártas szakemberekkel illetve vásárhelyi, regionális és országos intézetekkel.

Hódmezővásárhelyen a Telefonos Lelkisegély Szolgálat 11 éven át működött, 2007-óta nem működik, forráselvonások miatt. A szolgálat az országos szövetség (LESZ) tagja. A Lelki elsősegély telefonszolgálat feladata az öngyilkosság megelőzés, krízis intervenció, mentálhigiénés prevenció, valamint információk megadása az IFOTES (nemzetközi telefonos lelkisegély szolgálat) normatívái szerint. Megfelelő források rendelkezésre állása esetén tervezzük újraindítani a Telefonos Lelkisegély Szolgálatot, hogy akut lelki krízishelyzetben a vásárhelyiek telefonon is szakemberhez fordulhassanak, és mentálhigiénés segítséget kapjanak.

A mentális egészséget segítő programok már a kismamamák és a leendő édesapák számára szervezett támogató programok, a szülőszerepre történő felkészítés formájában megkezdődnének.

A szoptatás, az édesanya és a baba közötti kapcsolat meghatározó az újszülött és csecsemőkori testi és szellemi, lelki fejlődés szempontjából, ezért a szoptatást támogató programok is az EVP részét képezik.

A gyermekek lelki egészség programjában központi szerepet játszik a személyiség-fejlesztés, a függőség – drog, nikotin, alkohol – elleni küzdelem és a környezettudatos nevelés. Mindhárom iskolai programelemre az EVP mentális egészség munkacsoportja részletes programot dolgozott ki, melyek egyes elemeinek megvalósítása már meg is kezdődött.

Az iskoláskorú gyermekek lelki egészségét segítő EVP program prioritásai:

  • A gyermekek egészséges személyiségének kialakításával, a konfliktuskezelés és a kommunikációs készségek fejlesztésével hozzájáruljunk az egészség tudatos életmód kialakításához.
  • Segítsük a gyerekkorban egyre inkább eluralkodó erőszakos magatartás elleni küzdelmet, és felkészítsük a gyermekeket és fiatalokat a döntéshozatalra és a változásokra
  • Megelőzzük a függőséget illetve segítsük annak gyógyítását. Ezt a programelemet segíti a 2009-ben újra megalakult vásárhelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.
  • Környezettudatos nevelés, melynek megvalósítását segíti a Zöld Kapocs oktatási program

Legfőbb céljaink:

  • Hódmezővásárhely iskoláiban az együttműködésen alapuló közösségek fejlesztése, amely biztosítja a tanulók és az iskola alkalmazottai számára a testi-lelki jólétet.
  • Korszerű ismeretek közvetítésével interaktív formában attitűd – és szemléletformálás, a család és a közösség értékeinek megőrzése, az egészséges életmód kialakítása.
  • Sikeres és elégedett emberek nevelése, akik jól ismerik önmagukat, az őket körülvevő környezetet, eligazodnak a tájékoztatás sűrűjében, elérhető célokat tűznek maguk elé és jó döntéseket hoznak.
  • Kialakítani azokat a kompetenciákat, melyeken keresztül a felnövekvő generáció tudja, hogy hogyan kell testi, lelki erejét fokozni és karbantartani.
  • Környezettudatos gondolkodás és magatartás kialakítása

A gyermekek lelki egészségét segítő EVP program megvalósítását az Egységes Iskolai Egészségfejlesztési Normatívába illeszkedve tervezzük.

#security check Website Security Test