Gyermekeket támogató programok

Gyermekkorban lehet tartósan megalapozni a felnőttkori egészséges életmódot illetve a népbetegségek prevencióját, ezért a gyermekeket támogató programok prioritást kapnak 2009-ben.

Az egységes országos iskolai egészségfejlesztési normatíva szakmai tartalma a Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság 2003. május 22- i és november 11- i határozata értelmében:

  • Egészséges táplálkozás az iskolában (étterem, büfé), az OÉTI ajánlásai szerint;
  • Minden gyereknek mindennap egészségfejlesztő testmozgás, megadott szakmai kritériumok teljesülésével;
  • Személyiségfejlesztés a gyermekek és a pedagógusok részére, a lelki egészséget középpontba helyező szervezetfejlesztéssel ;
  • Egészségfejlesztési tantárgy (vagy modulszerű tantárgy) oktatása.

Az országos egységes iskolai egészségfejlesztési szakmai program 4 komponense közül a Mindennapos Testnevelés már a 2005-2006-os tanévben elindult Vásárhelyen, melyhez a 2008-2009-es tanévtől csatlakozott az ugyancsak minden iskolában bevezetett Életvezetési Ismeretek (Egészségfejlesztési Ismeretek) oktatása. Megindult a vásárhelyi pedagógusok képzése a harmadik modul, a személyiségfejlesztés, a személyközpontú pedagógia oktatásának előkészítésére. A negyedik modul, az Egészséges táplálkozás program kidolgozás alatt áll. Ennek előkészítése során már vannak kedvező tapasztalatok Vásárhelyen pl. iskolai főzőklub indításával, egészséges táplálkozásról szóló előadás megtartásával.

Az iskolai egészségfejlesztési szakmai programot úgy tervezzük megvalósítani illetve fokozatosan kiterjeszteni a vásárhelyi iskolákban 2009-ben, hogy az segítse az EVP fő egészség-megőrzési és prevenciós prioritásait: szív-és érrendszeri prevenció, a daganatos betegségek kockázatának csökkentése, mentális egészség, dohányzás- és drogprevenció, környezettudatos gondolkodás kialakítása, egészséges mozgásszervi fejlődés és baleset-megelőzés.

A környezettudatos gondolkodásra való nevelés jó példája Vásárhelyen a Zöld kapocs oktatási program és a 2009 márciusában sikeresen megvalósult “Víz hete” rendezvénysorozat. A cél az “Egészség Iskola” kialakítása, testi és lelki értelemben egyaránt.

Hódmezővásárhely Csongrád megyében elsőként csatlakozott a WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez 2009 márciusában. A Szövetség 2009-ben indítja el “Hozd a Formád Magyarország!” című programját, melynek célja a gyermekkori elhízás elleni eredményes fellépés. A programra két hódmezővásárhelyi iskola, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola is sikerrel pályázott és a program előkészítése folyamatban van.

#security check Website Security Test