TESTSÚLYKONTROLL PROGRAM

A Testsúlykontroll Program fő célja a tudás átadása a résztvevő számára egy olyan egészségmagatartás elsajátításához, amely során kialakul az egyén hozzáállásában az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra való motiváltság. A program segítségével szeretnénk elérni azt, hogy a hozzánk fordulók egy jól alkalmazható, hosszútávon is fenntartható egészséges életmódot alakítsanak ki, és azt, hogy az itt megszerzett tudást a környezetükben élőknek is átadják.

A programba való belépés feltételei, hogy a jelentkező 18 és 65 év közötti cselekvőképes személy legyen, 25-35 kg/m2 közötti BMI értékkel rendelkezzen, és részt vegyen egy életmódtanácsadáson. Emellett fontos, hogy ez egyén kellő motivációval és kitartással rendelkezzen az előírt változtatások, a rendszeres testmozgás és a havi rendszerességű konzultációk betartásához.

Ebben segítséget nyújt a programban dolgozó szakemberekből álló csapat, mely 9 hónapon keresztül támogatja az abba belépő személyek fizikai, mentális és lelki egészségének fejlődését és változásait.

Az első konzultáción egy obezitológus szakorvossal találkozik a programra jelentkező személy, aki az egyén egészségi állapotának változását követi. Vele ezen kívül, a 4. vagy 5. hónapban és a program zárásakor konzultálnak a résztvevők, tehát összesen háromszor, de szükség esetén több alkalom is igénybe vehető.

A program során a résztvevő személyre szabottan tanulja meg az egészséges táplálkozás szabályait, az egészséges súlycsökkenés elősegítéséhez a kalóriaszámítást, táplálkozási napló vezetésének technikáját, amelyet a táplálkozási tanácsadó segítségével képes elérni a havi rendszerességű konzultációk alkalmával.

Mivel a súlyprobléma hátterében mélyebb lelki probléma is állhat, ezért a program során lehetőség van pszichológussal való konzultációra. A szakember a motivációs nehézségekben is segítséget nyújt a fogyni vágyó számára, támogatja, edukálja őt az elérendő viselkedésváltozás lelki hátteréről, ezzel hozzájárulva a sikeres életmódváltáshoz. Három alkalommal szükséges a pszichológussal való konzultáció, mely igény esetén további alkalmakkal bővíthető.

A programba belépő egyén vállalja a mozgásnapló vezetését és a rendszeres testmozgást, melynek gyakorisága minimum heti 3 alkalom. A résztvevőknek mozgás tanácsadó nyújt segítséget, hogy a választható számos mozgásforma közül melyik a számára legalkalmasabb fizikai aktivitás.

Amennyiben a résztvevőnek valamilyen okból kifolyólag úgy alakul az élethelyzete, hogy nem tudja teljesíteni a vállalt kötelességeket, indokolt esetben szüneteltetést lehet kérni, mely maximum 6 hónap lehet.

Testsúlykontroll utánkövetés

Egy évvel a testsúlykontroll program zárása után újabb egyéni konzultációra kerül sor az életmódváltókkal. A találkozó során egy rövid állapotfelmérésen vesznek részt az egyének, akik az elmúlt év tapasztalatairól nyilatkoznak.

Általánosságban elmondható, hogy a résztvevők egyetértenek abban, hogy sok pozitív változást hozott az életükbe az életmódváltás, és ezt a legtöbben képesek voltak tartósan beépíteni a mindennapjaikba.

Leginkább a rendszeres testmozgást, a tudatosabb táplálkozást és a javuló közérzetet említik meg, mint hosszú távú változást, vagyis a program elérte a legfőbb célját: a résztvevők képessé váltak testsúlyuk feletti kontroll megtartására mozgással (kalóriaégetéssel) és táplálkozással (kalória bevitellel).

Kalóriaégetés

A kalória táblázatban megnézheti mozgásforma szerinti bontásban, hogy mennyi kalóriát használ fel egy 60-70 kg testtömegű egyén ha adott ideig mozog.

Testsúlykontroll programban résztvevők mondták

„Ennél többet az érdekemben nem tehettek. A többi rajtam múlt.”

„Nagyon hálás vagyok a programban való részvételi lehetőségért és minden segítségért melyet kaptam.”

„ Én szerencsésnek tartom magam és Vásárhely lakóit, hogy részt vehettünk ebben a programban és hogy ilyen sok sportolásra alkalmas épületünk van (sportcsarnok, stadion, uszoda stb) .Ezt a kisebb települések ill. városok nemigen mondhatják el magukról.”

“Örülök, hogy a tömegsport ilyen népszerű városunkban és bár a programot ma lezárom, továbbra is sportolni fogok és erre bíztatok mindenkit a környezetemben.”

„Ez a program nagyon sokat segített nekem, az egészséges életmód elsajátításában. Nagyon örülök, hogy részt vehettem benne, és mindent megteszek, hogy további kilóktól szabaduljak meg. Köszönöm a résztvevők munkáját.„

„Nagyszerű program, hálás vagyok, hogy részt vehettem benne.„

„Jól érzem magam a bőrömben, és ez fantasztikus.”