Daganatos betegségek

Emlőrák szűrés

Az emlőrák napjaink egyik leggyakoribb haláloka:
Évente Magyarországon 6.000-7.000 új megbetegedést fedeznek fel. Az emlőrák a tüdő- és vastagbélrák után a 3. leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon. 2005-ben a WHO felmérése szerint az emlőrák 2085 női halálesetet okozott hazánkban, ami azt jelenti, hogy naponta öt anyát, feleséget, lánygyermeket veszítünk el; ötóránként egy nőt.

Pedig ennek nem kellene így lennie:
A mammográfiás emlőszűrés alkalmas az emlőrák korai felismerésére. A szakorvos a vizsgálat során a parányi emlődaganatot is felismeri, ami túl kicsi ahhoz, hogy tapintással érzékelhető legyen. Az időben felfedezett emlőrák ma már 90%-os eséllyel gyógyítható!

Az emlőrákkal szemben a leghatékonyabb fegyver a korai felismerés:
Rendkívül fontos, hogy a hölgyek kétévente megjelenjenek a mammográfiás szűrővizsgálaton, miután meghívást kaptak, a két vizsgálat között pedig minden hónapban végezzék el az emlők önvizsgálatát. Ha bármi gyanúsat észlel emlőiben, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát!

A 45-65 éves nők 2 évente történő emlőszűrése a Népegészségügyi Program keretében ingyenesen biztosított, azonban a többi korosztályba tartozó nőnél is javasolt az emlő havi önvizsgálata. Emellett fontos, hogy legalább évente egyszer orvosi, tapintásos emlővizsgálatra is sor kerüljön. Mind az önvizsgálat, mind az orvosi vizsgálat esetén – amennyiben gyanús elváltozást talál a hölgy vagy az orvos – a kezelőorvos beutalójával mód van a korosztályának megfelelő emlővizsgálat elvégzésére.

EVP emlőszűrő programok

Szűrőbusz:
Az Erzsébet kórház a 2008. áprilisi szűrőnapon vette át a Magyar Rákellenes Liga 60 millió forint értékű szűrőbuszát. A szűrőbusz üzemeltetését a kórház vállalta magára, amely nemcsak Vásárhelyen és környékén teljesít szolgálatot, hanem a dél-alföldi régió számos más településén is. Az elmúlt közel két évben a szűrőbusszal eddig több mint 1300 nő szűrését végezték el Vásárhelyen és a régióban, így a nőknek a lakhelyükhöz közel, a kórház falain kívül volt lehetőségük részt venni mellrákszűrésen. A szűrőbusz működtetését és üzemeltetését a Johnson & Johnson és gyógyszeripari vállalata, a Janssen-Cilag szakmai és anyagi támogatása tette lehetővé, melyet 2009-ben az Egészségügyi Minisztériumhoz benyújtott nyertes pályázat által biztosított 9 millió Ft egészített ki. A szűrőbuszon készült filmek leletezését radiológus szakorvosok kettős leolvasással végzik a vásárhelyi Erzsébet Kórház Mammográfiás Osztályán.

Háziorvosi emlőszűrő program:
Az EVP emlőrák szűrőprogramjának másik fontos eleme a nemzeti emlőszűrő protokollra épülő és ugyancsak az ÁNTSZ-szel és az Erzsébet Kórházzal együttműködésben megvalósuló háziorvosi emlőszűrő program, amely 2008 júliusában indult útjára. A programhoz 2009 májusáig mind a 24 vásárhelyi háziorvosi praxis csatlakozott. Az emlőszűrési részvételi arány 41%-ról 56%-ra nőtt, a beutalóra végzett szűréseket is beszámítva ez az érték 65%.
A vásárhelyi praxisok felében sikerült már elérni a nemzeti emlőszűrő programban kitűzött 70%-os részvételi arányt. A program hatására több mint 600 fővel nőtt az emlőszűrésen résztvevő 45-65 éves vásárhelyi nők száma 2008 nyarától 2009 nyaráig.

Az EVP, a Magyar Rákellenes Liga és a vásárhelyi Kapcsolat Központ közös nyertes pályázata jóvoltából, a Bristol-Myers Squibb Alapítvány 150 ezer dollár összegű támogatásával 2009. október 9-én útjára indult az “Az emlőrákkal kapcsolatos egyenlőtlenségek csökkentése Hódmezővásárhelyen” program, melynek célkitűzése az emlőszűrési részvételi arány növelése Hódmezővásárhelyen, törekedve a nehéz helyzetben levő nők bevonására is.

Vastagbélrák szűrés

A vastagbélrák az egyik legmagasabb halálozási aránnyal rendelkező ráktípus Európában és Magyarországon, korai kezelése szintén jelentősen javítja a gyógyulás esélyét, így szűrése a nemzeti rákszűrő program része. 2008 decemberében 3 háziorvos bevonásával indult el az EVP háziorvosi vastagbélrák szűrő program, mely 2009-ben fokozatosan kerül bevezetésre.

Augusztus elején 11 vásárhelyi háziorvosi praxis csatlakozott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) által elindított új vastagbélszűrő programhoz.

Szájüregi rákszűrés

Az elmúlt időszakban Magyarországon drámaian megnőtt az ajak- és szájüregi rák okozta halálozás. A férfiak és a nők esetében egyaránt magasan az első helyen állunk Európában. Még súlyosabb a kép, ha meggondoljuk, hogy az ajak- és szájüregi rákok esetében zömében olyan elváltozásokról van szó, amelyek már a betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők az ajak- és szájüreg alapos és szakszerű áttekintésével.

Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) modellprogramot indított a Nemzeti Népegészségügyi Programon belül az ajak- és szájüregi daganatok alkalomszerű szűrésére az alapellátásban. 2009-ben tervezzük fokozatosan bevezetni a vásárhelyi háziorvosi praxisokban végzett szájüregi rákszűrő programot.

Melanoma kockázat csökkentés gyermekkorban

A melanoma 90%-ban a bőrben elhelyezkedő melanocitákból, bőrfestéket termelő sejtekből kialakuló daganat. Gyorsan áttétet ad a test távolabbi részeibe, ahol tovább növekszik és roncsolja a szöveteket. A legfontosabb kóroki tényező a napfény UVB tartománya, de az UVA-nak is szerepe van. Az utóbbi évtizedekben előfordulásának gyakorisága drámai növekedést mutat a fehér bőrű embertípusnál. Magyarországon évente mintegy 900-1000 új megbetegedés fordul elő. Kialakulásának kockázata csökkenthető az UV sugárzás elleni megfelelő védekezéssel. Korai felismerése meghatározó az eredményes kezelésben és a túlélési idő meghosszabbításában.

Az EVP egyik fontos új programjaként 2009 tavaszán elindult Hódmezővásárhelyen az iskoláskorú gyermekek körében a melanoma kockázatcsökkentő program. Az Erzsébet Kórház Bőrgyógyász Osztályvezető főorvosa részéről a pedagógusoknak, házi gyermekorvosoknak és iskolában dolgozó védőnőknek tartott tréninget követően a vásárhelyi iskolák több mint 4000 diákja részesült a nyári vakáció előtt a napfény káros hatásainak kivédését és így a melanoma kockázatának csökkentését segítő oktatásban.

A melanoma kockázatának csökkentését segítő alapszabályok
[Melanoma kockázat csökkentése_090511.pdf]

HPV

Az Európai Unióban a 44 év alatti nők körében az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Magyarországon évente több mint 400 méhnyakrák okozta haláleset fordul elő, ami napi átlagra vetítve azt jelenti, hogy minden nap meghal egy nő méhnyakrákban Magyarországon. Az EU tudományos bizottságának 2008-as állásfoglalása szerint a méhnyakrák megelőzésének alapja a méhnyakrák-szűrésen való részvétel, amit a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás egészít ki.

2009-ben is folytatódik a fiatal lányok ingyenes méhnyakrák elleni védőoltása: a vásárhelyi önkormányzat 2008 késő őszétől az Egészséges Vásárhely Program keretében minden 7. osztályos, 13 éves vásárhelyi leánygyermeknek, aki Hódmezővásárhelyen jár iskolába, ingyenesen, alanyi jogon biztosítja a méhnyakrák megelőzésére a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltást. Az önkormányzat által szervezett programnak köszönhetően az EVP keretein belül 2009-től már a 14-25 éves leányok is kedvezményes áron juthatnak a HPV védőoltásához: a védettség megszerzéséhez szükséges három oltásból az első kettőt a vényre történő felírást követően csökkentett áron megvásárolhatják, ezt követően pedig a harmadik oltás ingyenes.

A HPV védőoltás védelmet nyújt a nőknek a méhnyakrák és méhnyak rákmegelőző állapotainak 70%-át okozó HPV ellen. A maradék kockázat kivédése érdekében alapvetően fontos, hogy az oltott leányok is rendszeresen járjanak méhnyakrák-szűrésre, felnőtt korukban is.

#security check Website Security Test