800 fő-höz jutatta el az EVP-EFI az egészségszemléletet szeptemberben

800 fő-höz jutatta el az EVP-EFI az egészségszemléletet szeptemberben

Az év első feléhez hasonlóan az EVP- Egészségfejlesztési Iroda szeptemberben is az egészségmegőrzés, illetve egészséges életmód jegyében szervezett mozgásprogramokat, valamint települési szűréseket.

A hónap első hétvégéjén szeptember 3-án az iroda dolgozói az OTP Junior Adidas Streetball rendezvényen várták az egészségük után érdeklődő lakosokat. A rendezvényen összesen 27 fő egészségi állapotát mérték fel a prevenciós nővérek.

Mindszent településen az önkormányzattal együttműködve, szeptember 10-én mérték fel a lakosság egészségi állapotát. A résztvevők száma meghaladta a 100 főt.

A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és az EVP- Egészségfejlesztési Iroda közös szervezésében lakossági szűrés került megrendezésre 2016. szeptember 17-én. Az egészségi állapotuk iránt érdeklődő lakosokat 8-11 óráig várták, ez idő alatt összesen 31 fő látogatott el a helyszínre.

Az „Egészséges és aktív időskor” című pályázat keretein belül számos nyugdíjas csoport és olvasókör egészségi állapotát mérte fel az EVP- Egészségfejlesztési Iroda.

Szeptember 5-én a Honvédségi Polgári Nyugdíjas klubból 15 fő érkezett állapotfelmérésre az EVP-EFI rendelőjébe. Szeptember 7-én az iroda dolgozói látogattak Szikáncsra, ahol 28 fő egészségi állapotát mérték fel. Másnap szeptember 8-án Mártélyon 68 fő jelent meg a szűrés helyszínén. Szeptember 15-én 13 fő érkezett a Pedagógus Nyugdíjas Klubból a prevenciós rendelőbe. Szeptember 20-án a Csúcsi Nyugdíjas Klub tagjainak 21-én pedig az Újvárosi Nyugdíjas Klub tagjainak az egészségi állapotát mérték fel az EVP-EFI dolgozói. Az előbbin 27 fő még az utóbbin 21 fő vett részt. A Tabáni Nyugdíjas Klubból 15 fő érkeztek az állapotfelmérés helyszínére. 27-én a Hódiköt Nyugdíjas Klubból 12 fő még 28-án a Szépkorúak Tánccsoportjából 8 fő egészségét mérték fel az iroda dolgozói.

A szűréseken az egészségi állapotuk iránt érdeklődő lakosokat várták, akik vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly-, testmagasság- és testtömeg index- mérésen, érszűkületi vizsgálatokon vehettek részt. A 45 év feletti nők részére lehetőséget biztosítottak csontsűrűség rizikómérésre, a 45 év feletti férfiak részére pedig a prosztata megbetegedések rizikó szűrésére.

Az alapszűréseken túl Mártélyon és Mindszenten kórház mobil emlőszűrő állomása is kitelepül, így a behívóval vagy beutalóval rendelkező érintett hölgyek mammográfiás vizsgálaton is helyben vehetnek részt. A prevenciós rendelő munkatársai mindezeken felül a vizsgálatokkal összefüggő életmód tanácsadást is nyújtottak a látogatóknak, szükség esetén pedig háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányították őket.

A szűréseken túl, két Botkóstolóhoz (37 fő), Autómentesnap szervezéséhez, a NEFI által szervezett ország futáshoz (26 fő) is csatlakozott az EVP- Egészségfejlesztési Iroda, valamint minden évben megrendezésre kerülő az Emlőrák ellenes küzdelem jegyében szervezett Egészségkerékpározását (350 fő) is szeptemberben szervezte meg az iroda.
dsc_6089 dsc_6131 dsc_6195 dsc_6208 dsc_6273