Óvakodj a transzzsíroktól!
A mesterségesen előállított élelmiszerek jó részében olyan, úgynevezett transzzsírok találhatók, amelyek rendkívül károsak az egészségre. A transzzsírok a növényi olajok hidrogénezésekor keletkeznek, ami által bár az élelmiszerek tartósabbak lesznek, ugyanakkor lényegesen növelik az agyvérzés, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint, a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór, valamint a meddőség kialakulásának veszélyét. Transzzsírok lehetnek a péksüteményekben, a kekszekben, a cukrászsüteményekben, a mártás- és levesporokban, valamint a gyári salátaöntetekben. Tudatos vásárlással elkerülhetjük a transzzsírokat.
A gyári, illetve mesterségesen előállított élelmiszerek jó részében olyan transzzsírok találhatók, amelyek a növényi olajak hidrogénezésekor keletkeznek. Ezáltal az élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást és hosszabb lesz az eltarthatósági idejük.
A hidrogénezés hatására ugyanakkor megváltozik a növényi olajok összetétele, transzzsírok keletkeznek az élelmiszerben, ami rendkívül káros a szervezetre. Nő az agyvérzés, az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint, a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór, valamint a meddőség kialakulásának veszélye. Napi 5 gramm transzzsír bevitele egyenesen 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek transzzsírokat tartalmaznak.
Transzzsír lehet a péksüteményekben, a kekszekben, a cukrászsüteményekben, a mártás- és levesporokban, valamint a gyári salátaöntetekben.
A magyar jogszabályok 2014 februárjától korlátozzák a transzzsírok használatát az élelmiszerekben: 100 gramm zsiradék maximum 2 gramm transzzsírt tartalmazhat. Mindazonáltal rendkívül fontos, hogy mi magunk is odafigyeljünk a vásárlások, illetve étkezéseink alkalmával, hogy mennyi transzzsírt viszünk be a szervezetbe.
Ha egy élelmiszer címkéjén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmazhat, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne. Az ilyen termékeket próbáljuk meg elkerülni.
Forrás:
Országos Egészségfejlesztési Intézet