Óvakodj a transzzsíroktól!

Óvakodj a transzzsíroktól!

A mesterségesen előállított élelmiszerek jó részében olyan, úgynevezett transzzsírok találhatók, amelyek rendkívül károsak az egészségre. A transzzsírok a növényi olajok hidrogénezésekor keletkeznek, ami által bár az élelmiszerek tartósabbak lesznek, ugyanakkor lényegesen növelik az agyvérzés, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint, a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór, valamint a meddőség kialakulásának veszélyét. Transzzsírok lehetnek a péksüteményekben, a kekszekben, a cukrászsüteményekben, a mártás- és levesporokban, valamint a gyári salátaöntetekben. Tudatos vásárlással elkerülhetjük a transzzsírokat.

A gyári, illetve mesterségesen előállított élelmiszerek jó részében olyan transzzsírok találhatók, amelyek a növényi olajak hidrogénezésekor keletkeznek. Ezáltal az élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást és hosszabb lesz az eltarthatósági idejük.

A hidrogénezés hatására ugyanakkor megváltozik a növényi olajok összetétele, transzzsírok keletkeznek az élelmiszerben, ami rendkívül káros a szervezetre. Nő az agyvérzés, az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint, a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór, valamint a meddőség kialakulásának veszélye. Napi 5 gramm transzzsír bevitele egyenesen 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek transzzsírokat tartalmaznak.

Transzzsír lehet a péksüteményekben, a kekszekben, a cukrászsüteményekben, a mártás- és levesporokban, valamint a gyári salátaöntetekben.

A magyar jogszabályok 2014 februárjától korlátozzák a transzzsírok használatát az élelmiszerekben: 100 gramm zsiradék maximum 2 gramm transzzsírt tartalmazhat. Mindazonáltal rendkívül fontos, hogy mi magunk is odafigyeljünk a vásárlások, illetve étkezéseink alkalmával, hogy mennyi transzzsírt viszünk be a szervezetbe.

Ha egy élelmiszer címkéjén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmazhat, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne. Az ilyen termékeket próbáljuk meg elkerülni.

Letölthető szórólap

Forrás:

Országos Egészségfejlesztési Intézet

www.egeszseg.hu