Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a Hódmezővásárhelyi Kistérségben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0002

 

Összefogással az egészségért!

Az öt éve működő Egészséges Vásárhely Program kilép a város határain túlra, és az Európai Unió támogatásával a következő években a Hódmezővásárhelyi Kistérség minden településén elérhetővé teszi egészségmagatartást formáló programjait és szervezett egészségszűréseit. A programok mindenkinek, nemre, korra és társadalmi helyzetre tekintet nélkül lehetőséget biztosítanak az egészség megtartására és az egészségtudatos életmód kialakítására.

Az Európai Unió által biztosított 125 millió forintos támogatásból 26 hónap alatt mindenki számára nyitott Egészségfejlesztési Irodát, prevenciós rendelőt alakítunk ki. Egészségünk fejlesztése érdekében pedig a kórházi dolgozók, háziorvosok, helyi civil szervezetek, sportszakemberek, a média és az oktatási szervezetek részvételén alapuló összefogást teremtünk meg.

Egészségfejlesztési Iroda

Az előkészületek után 2014-ben nyithat meg az Egészségfejlesztési Iroda, illetve a prevenciós rendelő a kórház „L” épületében. A programirodában zajlik a programok szervezése és a háttérmunka, a prevenciós rendelőben pedig ügyfélfogadással várjuk az egészségi állapotuk iránt érdeklődőket.

A prevenciós rendelőben prevenciós nővér, dietetikus és pszichológus rendel, emellett választ és tanácsokat kaphatunk az életmóddal kapcsolatos kérdéseinkre is.

Egészségszűrések

Kiemelt figyelmet fordítunk a betegségek szűrésére és megelőzésére:

  • folytatódik emlőszűrő programunk a kórház szűrőközpontjában, valamint a szűrőbuszon;
  • csatlakozunk az Országos Tisztiorvosi Hivatal vastagbél szűrési és védőnői méhnyak szűrési programjához;
  • a háziorvosi praxisokban és a prevenciós rendelőben anyagcsere és keringési betegségek kockázati szűrése valósul meg pl. vércukor és vérzsír-szint mérésre kerül sor.

Életmódváltás

A program keretében segítséget kaphatnak mindazok, akik életmódot kívánnak váltani. A prevenciós rendelőben továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a dohányzás elleni küzdelemre, elindítjuk a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos és a testsúly-kontroll programunkat, emellett helyi és városi programok keretében ösztönözzük egészséges testmozgásra és egészséges táplálkozásra a helyi lakosokat.

Mozgásban az egészség!

A kistérség lakosai számos módon találkozhatnak az egészséges testmozgást ösztönző programokkal. Különböző helyszíneken, díjmentesen ismerkedhetnek meg a kondicionáló tornával, a pilates tornával, a gerinctornával, az aerobikkal, az intimtornával, valamint a női önvédelem alapjaival. Ingyenesen juthatnak hozzá úszás lehetőségéhez a Gyarmati Dezső Sportuszodában. A két év során lehetőség lesz közös futóprogramokon, kerékpározáson, gyalogtúrán, Nordic Walking túrán részt venni, tollaslabdázni és a World Walking Days is megrendezésre kerül.

Rendezvények

Az egészségfejlesztés közös ügy – mindezt közösségi programokon, közös rendezvényeken élhetjük meg, fejezhetjük ki. A program keretében rendezvényt szervezünk a Dohányzásmentes Világnap alkalmából, a Mellrák Elleni Világnapon, de lesz városrészek közötti verseny, valamint egészségnapon is részt veszünk Székkutason, Mindszenten és Mártélyon.

Kommunikáció

Az egészségmagatartás formálásának alapja a kommunikáció. Különböző plakátokkal, ismeretfejlesztő kiadványokkal, szórólapokkal, TV- és rádióműsorokkal ismertetjük az egészséges életmód alapjait – az a célunk, hogy folyamatosan jelen legyünk a kistérség közéletében, és ügy, téma legyen az egészséges életmód.

Összefogással az egészségért!

A program az itt élők aktív szerepvállalásával, valamint a helyi szervezetek, intézmények összefogásával valósítható meg. Fontos, hogy a kistérség összes települése magáénak érezze az egészségfejlesztés ügyét – ezért minden településen szervezünk programokat.

Adminisztráció

A projekt keretében lehetőség van a két új munkahely teremtésére így összesen 5 fő fogja koordinálni a régi és az új programokat, és biztosítják a megfelelő adminisztratív hátteret.

Mit nyerünk az egészségen túl?

Aki aktívan tesz az egészségéért, az nyereménysorsoláson vesz részt: a kistérségi egészségprogram szolgáltatásainak igénybevételét egy EVP kártyán igazoljuk, melyhez az EVP- Egészségfejlesztési Iroda minden rendezvényén hozzá lehet jutni. Aki legalább 10 alkalommal vett részt rendezvényen, a kártyáját leigazoltatta és azt visszajuttatta a programirodába vagy leadta bármelyik rendezvényen, az nyereménysorsoláson vehet részt.

#security check Website Security Test