Egészségfejlesztési iroda nyílt Vásárhelyen

Egészségfejlesztési iroda nyílt Vásárhelyen

Megnyitotta kapuit a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó EVP-Egészségfejlesztési Irodája, illetve prevenciós rendelője a Hódmezővásárhelyi Kistérség lakosai előtt. Az Európai Unió által támogatott programnak köszönhetően immár nemcsak a gyógyításnak, hanem az egészségmegőrzésnek is lesz saját helye, bázisa a városban, illetve kistérségében. A programirodában zajlik majd a programok szervezése és a háttérmunka, a prevenciós rendelőben pedig ügyfélfogadással várják az egészségi állapotuk iránt érdeklődőket – a prevenciós rendelőben prevenciós nővér, a konzultációs helyiségben pedig dietetikus, szenvedélybetegség tanácsadó, testmozgás tanácsadó és pszichológus ad válaszokat az életmóddal kapcsolatos kérdéseinkre.

2013 szeptemberében indult útjára az EVP „Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a Hódmezővásárhelyi Kistérségben” elnevezésű 26 hónapos, 125 millió forintos programja (TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0002). Az előkészületek után most megnyílhat a kistérség lakosai előtt az Egészségfejlesztési iroda, illetve prevenciós rendelő – immár nemcsak a gyógyításnak, hanem az egészségmegőrzésnek is lesz saját helye, bázisa a városban, illetve kistérségében.

A programirodában zajlik majd a programok szervezése és a háttérmunka, a prevenciós rendelőben pedig ügyfélfogadással várják az egészségi állapotuk iránt érdeklődőket – a prevenciós rendelőben prevenciós nővér, a konzultációs helyiségben pedig dietetikus, szenvedélybetegség tanácsadó, testmozgás tanácsadó és pszichológus ad válaszokat az életmóddal kapcsolatos kérdéseinkre is.

A program kiemelt részét képzik a szűrővizsgálatok, valamint az életmódváltás támogatása: az EVP tevékenységében továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek a betegségek szűrésére és megelőzésére, emellett pedig segítséget kaphatnak mindazok, akik életmódot kívánnak váltani. A prevenciós rendelőben kiemelt figyelmet fordítanak a dohányzás elleni küzdelemre, az alkoholfogyasztás elleni küzdelemre, valamint az egészséges táplálkozásra, emellett helyi és városi programok keretében ösztönzik egészséges testmozgásra a helyi lakosokat.

A program keretében rendezvényt szerveznek a Dohányzásmentes Világnap alkalmából, a Mellrák Elleni Világnapon, de lesz városrészek közötti verseny, valamint egészségnap Székkutason, Mindszenten és Mártélyon. Mindemellett különböző plakátokkal, ismeretfejlesztő kiadványokkal, szórólapokkal, TV- és rádióműsorokkal ismertetik meg az egészséges életmód alapjait.

A program az itt élők aktív szerepvállalásával, valamint a helyi szervezetek, intézmények összefogásával valósítható meg. Fontos, hogy a kistréség összes települése magáénak érezze az egészségfejlesztés ügyét – ezért minden településen szerveznek programot.