EGÉSZSÉGKERÉKPÁROZÁS Hódmezővásárhelyen és Makón

EGÉSZSÉGKERÉKPÁROZÁS Hódmezővásárhelyen és Makón

637 fő kerékpározott az emlőrák ellenes küzdelem jegyében, hogy együtt hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára.

 

Az EVP- Egészségfejlesztési Iroda 9. alkalommal, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda pedig 3. alkalommal rendezte meg a hagyományokhoz hűen a figyelemfelhívó Egészségkerékpározását. Az egészségfejlesztési programok keretében kiemelt figyelmet fordít az EVP- Egészségfejlesztési Iroda és a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda az emlőrák elleni küzdelemre is, hiszen Magyarországon az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés az emlőrák; évente több mint 1500 nő hal meg a betegségben, naponta öt nő. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet az emlőszűrésen való részvétel fontosságára. Idén október 13-án került sor a kerékpározásra. Az előző évekhez hasonlóan mind Makón, mind Hódmezővásárhelyen szép számban jelentek meg az érintett hölgyek és a szimpatizánsok is.

 

Hódmezővásárhelyen Dr. Kallai Árpád főigazgató úr megnyitóját követően indultak útra a kerékpárosok mindegy 250-en. A Kossuth térre visszatérve azok a hölgyek között, akik tavaly szeptember 24-e után részt vettek emlőszűrésen és regisztráltak a helyszínen 3 db kerékpár került kisorsolásra. A szimpatizánsok között pedig 3 db virágot sorsoltak ki a szervezők. A hódmezővásárhelyi Egészségkerékpározáshoz Mártély, Mindszent és Székkutas is csatlakozott, településeiken szintén szép számban jelentek meg a résztvevők. Mártélyon 35 fő, Mindszenten 42 fő, Székkutason pedig 36 fő kerékpározott együtt, hogy felhívják a figyelmet a szűrésen való részvétel fontosságára.

 

Makón 14 órától a Széchenyi téren gyülekeztek a kerékpárosok, majd 15 órakor Dr. Nagy Jenő főigazgató általános helyettese, Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony és Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató asszony beszédét követően indultak el. A rendezvényen összesen 95 fő vett részt.  A kerékpározásból visszaérve a Széchényi téren azok a hölgyek között, akik tavaly október 14. után részt vettek emlőszűrésen és regisztráltak, a helyszínen 2 db kerékpárt sorsoltak ki a Dancsi és Társa Kft, a Galla Társas Kft és a Kálvin téri Kerékpárudavar felajánlásából, továbbá az AVON helyi szervezői ajánlásába két ajándékcsomagot. A szimpatizánsok között, pedig a Judit Virágüzlet felajánlásából virágok kerültek kisorsolásra. A figyelemfelhívó megmozduláshoz, Apátfalva, Pitvaros, Csanádpalota Kiszombor, Óföldeák, Kövegy és Nagylak is csatlakozott, így településeiken a makói kerékpározással egy időben hívták fel a figyelmet a szűrés fontosságára. Apátfalván 60 fő, Pitvaroson 6 fő, Csanádpalotán 35 fő, Kiszomboron 21 fő, Óföldeákon 12 fő, Kövegyen 24 fő, Nagylakon pedig 21 fő vett részt. Nagyér október 21-én 14 órakor rendezik meg a figyelemfelhívó kerékpározását.

 

Bízunk benne, hogy az együttes kiállásból, megmozdulásból bátorságot merítettek azok is, akik ma még nem mertek, vagy nem akartak eljárni a szűrésre és a jövőben ők is részt vesznek a vizsgálatokon.

 

További információ az EVP-EFI: 62/532-368-as telefonszámon és az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen, vagy a Makó – EFI: 62/511-186 telefonszámon, illetve az efi-mak@evp.hu e-mail címen.