Ússzunk Rióig! − Százötvenegyen úsztak két óra negyvenhat percen át

Ússzunk Rióig! − Százötvenegyen úsztak két óra negyvenhat percen át

Július 22-én, pénteken rendezték meg az Ússzunk Rióig! mozgásprogramot az EVP-Egészségfejlesztési Iroda, valamint Tóth Tibor úszóedző és kollégái szervezésében a Török Sándor Strandfürdő kültéri medencéjében; a cél az volt, hogy a résztvevők az olimpiai eszme előtt tisztelegve 9990 másodperc alatt teljesítsék a Budapest-Rió 9990 kilométeres távját − ezzel pótolva a július 8-i Mozgás Éjszakáján elmaradt úszásprogramot. Az eseményen 151-en úsztak összesen 162 ezer 360 métert ugyanabban a medencében, amelyben Kapás Boglárka és Gyurta Dániel világhírű magyar úszók is edzettek.

Július 8-án a Hódmezővásárhelyen megrendezett Junior Úszó Európa-bajnokság miatt elmaradt a vásárhelyi Mozgás Éjszakáján az úszásprogram. Ezt pótlandó, június 22-én Ússzunk Rióig! elnevezéssel úszásprogramot rendeztek az EVP-Egészségfejlesztési Iroda, valamint Tóth Tibor úszóedző és kollégái szervezésében: a résztvevők 9990 másodpercig úsztak azzal a céllal, hogy jelképesen teljesítsék a Budapest-Rió 9990 kilométeres távját az olimpiai eszme előtt tisztelegve.

Az eseményen összesen 151 fő vett részt, akik 2 óra 46 perc alatt mindösszesen 162 ezer 360 métert úsztak és 313 ezer 627 kalóriát égettek el. A rendezvényt Bán Sándor nyitotta meg, aki Risztov Éva olimpikon első edzője is volt. A vásárhelyi rendezvénynek mindemellett volt egyéb olimpiai vonatkozása is: a délután öt órakor kezdődő eseményen Gyurta Dániel és Kapás Boglárka olimpikonok ugyanabban a medencében úszták a napi edzésüket, amelyben a program résztvevői is rótták a sávokat − a vásárhelyi program 151 résztvevője így jelképesen elkísérte őket Rióba.

Az úszásprogramot színpadi sportbemutatók is színesítették: a megnyitót követően az érdeklődők Zumba bemutatót láthattak Koromné Sinkó Erika vezetésével, amit aerobik bemutató követett Szántai Zsanettel vezetésével, majd Nippon Zengo bemutatóval zárták a sort Gera Andrea vezetésével.

A program szervezésében az EVP-Egészségfejlesztési Iroda, valamint Tóth Tibor és stábja részéről összesen 20 fő vett részt; az önkormányzat ingyenesen biztosította a helyszínt a sporteseményhez.