World Cafe

World Cafe

A CSMEK Hódmezővásárhely- Makó Intézménye Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata pályázó projekt partnereként támogatást nyert a NORVÉG ALAP és EGT ALAP Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés a kedvezményezett ország és Norvégia közintézményei, helyi és regionális szervei között programterületen “Egészséges és aktív időskor” projektjével. A projektben fő tevékenység, hogy önkéntesek az idősek otthonába tudásátadással hozzá segítsék az idős embereket az egészséges és aktív időskor megélésének lehetőségeihez.

A program keretén belül egy World Café rendezvény került megrendezésre, melynek célja volt, hogy a lehető legszélesebb körbe ismerje meg az EVP- Egészségfejlesztési Iroda az érintettek véleményét az egészséges és aktív időskor és az 50+ÖKAI (Önkéntes Központ) működéséhez.

 A közös ötleteléshez az EVP-EFI munkatársai a World Cafe módszert választották. A World Cafe egy egyszerű módszer arra, hogy lényegi kérdésekkel kapcsolatos társalgások élő hálózatát hozzuk létre a való élet szolgálatában. A módszer levezetésében a Talentum Alapítvány trénerei vettek részt. Az egészséges időskor, aktív időskor, az önkéntesség és a tudásátadás témái csoportfelosztásban kerültek megbeszélésre a nap folyamán. A téma több szempontú megközelítése érdekében a rendezvényre az ország több pontjáról érkeztek vendégek, Magyar Református Szeretetszolgálattól, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetből, a Kisteleki Egészségfejlesztési Irodából, és Dr. Bugyi István Kórház Szentes Egészségfejlesztési Irodájából. A projekt partnerek részéről Debrecen Megyei Jogú Város, Új-Buda Önkormányzata is képviseltették magukat, ezen kívül Hódmezővásárhelyről a Helyi Támogató Csoport tagjai, az Idősügyi Tanács, a Nyugdíjas Szövetség, az Önkéntes Pont és a Kapcsolat Központ is küldött szakembereket a közös gondolkodáshoz. A rendezvényen összesen 44 fő vett részt, a város több olvasókörét, nyugdíjas klubját, civil szervezetét képviselték a jelenlévők.

A nap folyamán született ötletek, tapasztalatok mind hozzájárulnak a megújított idősek érdekeit szolgáló Idősügyi Stratégia megújításához és aktualizálásához, mely 2017 márciusában kerül benyújtásra az Idősügy Tanács részére.

A projekt keretén belül jelenleg 4 önkéntes dolgozik az idősek körében és végzik tevékenységeiket. Január 31-én az EVP- Egészségfejlesztési Iroda újabb önkéntes képzést indít, hogy minél többen legyenek az idősek segítésére, melyhez várjuk a jelentkezőket január 27-ig. További információt kaphatnak az EVP- Egészségfejlesztési Iroda honlapján www.evp.hu, e-mailben a , telefonon: 62-532-367.

Jelentkezési lap az önkéntes képzésre: 

JELENTKEZÉSI LAP

DSC_6633 DSC_6650 DSC_6737 DSC_6679

DSC_6663 DSC_6675